Skip to main content

Glem Google Maps: Danmark har sin egne billeder fra luften, der må bruges kommercielt

Beskåret billede af Kastellet i København fra Skråfotos:  Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur 

Som et af få lande i verden tager den danske stat billeder af hele landet og frigiver billederne til brug af ikke bare myndigheder men også private og virksomheder.

Skråfotos bliver ofte brugt af ejendomsmæglere, men kan også være nyttige i nyhedsformidlingen som et alternativ til Google Maps.

Må vi godt bruge Google Maps og Streetview på nettet og i avisen? Det spørgsmål har jeg fået flere gange og mit svar er “ja”, for det er den melding jeg har fra chefen for Google News Lab, Matt Cooke.

Google skal selvfølgelig krediteres, og der gælder andre regler for Google Earth.

Men I Danmark har vi også en anden mulighed, hvis vi har brug for at finde et billede af en bygning eller gade til brug i for eksempel nyhedsformidlingen.

Mange kender sikkert tjeneste allerede kaldet Skråfoto, men glemmer måske hvor mange brugbare billeder man kan hente ned derfra. Og det er helt gratis.

Sådan ser et billede ud downloadet fra Skråfotos. Det er i høj opløsning, så det er muligt at beskære og komme meget tættere på.  Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur 

Det er langt fra gratis for staten dog, for der blev i 2017 og 2019 afsat 66 millioner til, at Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (Dataforsyningen) kunne få billederne taget, og der er også snuppet nye billeder af danskernes hjem i 2021. Men de kan kvit og frit bruges kommercielt, hvilket gøres klart i FAQ på siden:

Den private sektor kan også frit benytte skråfotos, og det er kun fantasien der sætter grænser. Man kan forestille sig, at arkitekter kan bruge dem til at lave visualiseringer, og at ejendomsmæglere kan bruge dem til at vise boliger frem.

Dataforsyningen

Ligesom hos Google skal man selvfølgelig kreditere under billederne, som jeg har gjort herover.

På siden fremgår optagelsesdatoen i det nederste højre hjørne af hvert billede. Flere data om billedet vil blive vist, hvis man klikker på datoen i det enkelte billede.

De seneste billeder er fra 2021, så det netop færdigbyggede Lighthouse på Aarhus Ø er for eksempel ikke med. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur 

På siden er det nemt at søge efter adresser. Derefter præsenteres man for fire skråfotos fra fire forskellige retninger samt ét billede taget lodret ned. Ved hvert billede er det muligt at vælge download, hvorefter billedet hentes ned i høj opløsning.

Du får dog desværre ikke den zoomede version ned på computeren, men det fulde billede noget højere oppe fra. Men på grund af den høje opløsning kan billedet nemt beskæres i et fotoredigeringsprogram, hvor det også ofte kan give mening at tilføje lidt kontrast og ekstra farve.

Hvis du ikke har ét fotoredigeringsprogram på din pc, foreslår jeg at kigge i Værktøjskassen under Fotos.

Der er Skråfotos fra hele landet. Her er det Klitmøller i Thy. Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur 

Der er selvfølgelig stadig grunde til at bruge Google Maps og Streetview. Men Skråfotos er et stærkt alternativ – når vi da ikke selv kan tage ud med dronen og få billeder, der er helt up-to-date.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.