Skip to main content

Er Apple igen begyndt at tage mobilvideo seriøst med opdatering til iOS og iMovie?

Omkring seks år er der gået siden seneste reelle opdatering af Apples gratis video-redigeringsapp til iOS, iMovie. Men ud af det blå kom Apple forleden med en opdatering i AppStore, som fortsat efterlader meget at ønske, men som sammen med den næste opdatering af iOS er et godt skridt fremad for video på iPhone.

Her gennemgår jeg hvad iMovie nu kan, og hvad vi får i den næste opdatering af iOS.

Apple er måske blevet overhalet af Android-telefonerne på mange områder, men når det handler om video-optagelse, bliver kvaliteten pt. ikke meget bedre end Apples iPhone XS og XS Max. Og samtidig har Apple det bedste arsenal af apps til avanceret videoredigering med fem gode apps at vælge imellem – mens Android kun har tre.

Især Lumafusion er i en klasse for sig og er også den app, som Apple selv er begyndt at fremhæve som den bedste app til redigering på en smartphone og tablet.

Derimod har Apple i omkring seks år ikke fokuseret på at give deres egen app til videoredigering, iMovie, en opdatering med nye funktioner. Kun til iPad og Mac er den blevet bedre. I hvert fald indtil den anden dag, hvor der så kom en opdatering til iMovie.

Så hvad er nyt?

 • Grøn/blå-skærm

Den mest iøjenfaldende nye funktion er, at man nu kan tilføje elementer optaget med green- eller blue-screen. Hvor man tidligere kun kunne indsætte video i det øverste spor som delt skærm, billede i billede eller kun importere lyden, kan man nu vælge “Grøn/blå skærm”. Derefter kan man lade iMovie vælge eller selv vælge, hvad der er grønt eller blåt, så den del forsvinder. Det er efterfølgende muligt at justere styrken og også skære masken til om dækbilledet.

Det er desværre ikke muligt at flytte rundt på dækbilledet nu. Den eneste mulighed er at zoome, men så skal man først lave billedet om til et almindeligt dækbillede og derefter tilbage til grøn/blå skærm igen.

 • Nye funktioner i billede i billede og delt skærm

Det er nu muligt at placere både fotos og video, lige hvor man ønsker med funktionen  “Billede i billede”. Størrelsen kan justeres og man kan vælge, om man ønsker en hvid kant.

Kanten kan også fjernes, når man vælger “Delt skærm”, hvor man nu og selv kan vælge om billedet eller videoen skal tage venstre, højre, toppen eller bunden af skærmen.

 • Indsæt grafik med gennemsigtig baggrund

Det er på tide, at man i iMovie kan indsætte fx et logo i png-format med gennemsigtig baggrund. Og jeg kan også sagtens indsætte et logo og nu også placere det, hvor jeg vil ved at indsætte det som “Delt skærm”.

Men den lovede funktion med at den gennemsigtige baggrund ikke ses, fungerer ikke hos mig. Når jeg forsøger det samme i fx i Videoleap med samme logo, er der ingen problemer. Forhåbentlig får Apple snart styr på det.

 • Justér farten flere steder på samme klip

Under fart-symbolet kan man nu markere hvilken del af et klip, man ønsker at justere farten på, frem for at farten øges eller sænkes på hele klippet.

 • Nye lyde

Det er nu muligt at vælge mellem 80 forskellige lydspor i genrer som f.eks. pop og afslappende eller sentimental musik, der  justeres efter længden på den færdige video.

iOS 13 giver også nye muligheder

Spørgsmålet er, om denne opdatering til iMovie er en enlig svale eller den første af flere. Uanset så har Apple allerede lovet forbedrede muligheder for videoredigering i den næste version af iPhonens styresystem iOS.

Der får vi i Fotos-app’en nu langt flere mulighed for at justere fotos, men de samme justeringer kan også bruges på videoer. Derfor får vi blandt andet følgende muligheder:

 • Autofunktion, der automatisk retter lys, farver, kontrast osv.
 • Justér selv lys, farve, kontrast, skarphed osv.
 • Mulighed for at rotere eller spejlvende videoen
 • Mulighed for at beskære videoen i andre formater til fx Stories
 • Bruge foto-filtre på video
 • Tilføje vignette til video

Alt man kan gøre med et foto i iOS13 kan man også med video. Og hvis man fortryder, kan man altid ændre tilbage igen. Det er et stort skridt for Apple, der i lang tid har ladet deres brugere være afhængige af tredjeparts-apps til den slags videoredigering.

Er det nok?

Vi kan så håbe, at mange af de funktioner også bliver integreret i iMovie, så man ikke behøver forlade app’en for at lave justeringer på en video.

Personligt vil jeg helt sikkert få glæde af de nye ændringer til iOS 13. iMovie mangler fortsat for mange funktioner, for at det er en reel konkurrent til fx Videoleap og Lumafusion. Men flere af mine kollegaer bruger iMovie og det er rart at se, at Apple ikke helt har glemt den. Spørgsmålet er også, om Finalcut på et tidspunkt finder vej til iPhone og iPad, ligesom Adobe har gjort med Premiere Rush.

Spol 24 minutter ind i denne video fra 9to5Mac for at se de nye muligheder for video-redigering: 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.