Skip to main content

Anmeldelse: Video til sociale medier blev med én app meget nemmere

Apple lancerer sjældent nye apps, men med Clips har techgiganten givet blandt andet journalister en hjælpende hånd til de hurtige videoer til sociale medier – dog med nogle ærgerlige begrænsninger

Video på sociale medier skal kunne ses uden lyd. Det mantra bør snart være i alle digitale journalisters hoveder i en tid, hvor 85 af videoerne på Facebook ses uden lyd.

I stedet skal videoerne tekstes, og det er her, at Apples nye video-app Clips har sin helt store force. Men mere om det senere, for hvad er Clips?

Video i kvadrater

Clips er både en app til optagelse af fotos og video samt til redigering af små film, der især er tænkt til sociale medier. Alt foregår i et 1:1-format, som gør sig godt til Facebook og Instagram. Især på smartphones er det kvadratiske format velegnet, da det optager mere af skærmen end en horisontal 16:9-video.

Men samtidig er det også en ærgerlig begrænsning i Clips, da det meste af det video, vi optager uden for Clips, er horisontalt eller vertikalt. Og det vertikale format er især ved at vinde udbredelse på grund af Snapchat og Instagram Stories og også på Facebook, der er begyndt at tillade vertikale videoer, der nærmest fylder hele skærmen, når der scrolles gennem tidslinjen.

Når video optages eller billeder knipses direkte fra Clips, foregår det i det kvadratiske format, mens billeder og video, der hentes ind i app’en, automatisk bliver beskåret til en kvadrat.

Tale til tekst

Den funktion i Clips, der for alvor er interessant, kaldes “Live Titles”. Den giver muligheden for at tilføje tekst på din video via Siri. Dermed kan man slippe for det besværlige ved at skrive tekster ind i apps som Vont, Gravie eller Lumafusion, men bare “tale dem på”.

Teksten kan enten tilføjes, som et talking head, hvor du for eksempel optager dig selv, men kan også placeres over et billede eller en videobid. Du kan enten før eller efter bestemme, om lyden fra din stemme skal med på videoen. Og der er otte forskellige teksttyper.

Funktionen fungerer overraskende godt på dansk. Men hvis enkelte ord er forkerte, kan du nemt ændre dem bagefter ved at trykke på pause, når ordene kommer frem, og så trykke en enkelt gang på teksten.

Se et eksempel på en kort teaser-video med “live titles”, jeg har lavet på få minutter i Clips:

En masse lir

Clips indeholder også flere andre funktioner, som nok sjældent vil blive brugt af journalister som diverse filtre, animeret tekst og talebobler, emojis samt intro/outro-skilte. Derudover er det muligt at tilføje musik.

En smart anden funktion ved Clips er, at når du vil gemme videoen til din kamerarulle, foreslår app’en nogle venner, du kan dele den med ud fra ansigtsgenkendelse. Det vil sige, at hvis en af dine kontakter er med på videoen, vil Clips (måske) genkende personen og foreslå, at du deler over iMessage.

Det hele – og live titles – kan du lære at bruge i nedenstående video fra Epic Tutorials, der har en grundig gennemgang af app’en:

Konklusion

+

  • Tale til tekst på dansk via Siri
  • Hurtig videoredigering med både video og fotos
  • Ikke bundet op på et sociale medie
  • Apple lover opdateringer

  • Kun video i kvadratisk format
  • Teksten kan ikke tales ind over forskellige videobidder/fotos
  • Lidt svært at gennemskue uden en guide

7/10

 

Gode alternativer:

Læs mere:

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.