Skip to main content

Storymap JS – Kort og tidslinje i ét

Indeholder din historie både vigtige tidspunkter og geografiske punkter? Med Storymap JS kan du på kort tid sætte de to ting sammen og fortælle historien bedre og mere overskueligt.

Den mystiske forsvinden af Malaysia Airlines Flight 370Ukraines præsident på flugt. Eller en “kvindehaders” overfald i Vejle. Tre eksempler, hvor historien er visualiseret med tekst, billeder og frem for alt et kort. Storymap JS gør det nemt – dog uden at efterlade ret mange tilpasningsmuligheder.

For at komme i gang skal du have en Google-konto, da tilmeldingen foregår den vej. Du kan enten lave et “map” eller en “gigapixel”. Sidstnævnte erstatter kortet med et billede, som du uploader i stort format. På den måde kan du for eksempel indsætte punkter på et historisk kort, et fotografi eller et maleri.

Få korttyper

Til et almindeligt Storymap skal du i stedet vælge “maps”. Efter at have givet din storymap et navn kan du tilføje en forside med en rubrik, tekst og et billede. Under “Slide options” er det muligt at ændre baggrundsfarven eller indsætte et baggrundsbillede.

Tilføj derefter en side med “add slide”. Du kan skifte kortets udseende, fjerne linjen mellem punkterne samt foretage nogle få andre ændringer under “options”. Desværre er der kun et lille udvalg af forskellige kort-typer. Det er dog muligt selv at linke til et kort under “Custom”.

Link eller embed

For hver ny “slide” kan du udover en adresse tilføje en rubrik, tekst, et billede eller en video. Tilføj så mange slides, som du ønsker med forskellige adresser og vælg “Preview” for at se det færdige resultat. Du kan derefter dele enten et link eller embedde..

Vær dog opmærksom på, at hvis der ikke er nok plads ved publicering, vises din storymap vertikalt med kortet oven over billedet og teksten. Det er sket her i eksemplet med “en “kvindehaders” overfald i Vejle”. I den situation ville det være rart at kunne bytte om, så kortet  var nederst, men den mulighed findes ikke.

Generelt er tilpasningsmulighederne i Storymap JS ret begrænsede og de enkelte storymaps ligner hinanden fra medie til medie. Til gengæld er det nemt og gratis.

Storymap JS er ligesom Timeline JS et produkt fra det amerikanske institut Knightlab.

Alternativer: 

Konklusion

+

  • Nemt og gratis
  • Tilmelding via Google
  • Flot præsentation, når der er plads nok
  • Erstat kortet med et billede (gigapixel)

  • Få tilpasningsmuligheder
  • Ikke muligt at placere tekst og billede før kortet
  • For få gode kort-muligheder
  • Ikke oversat til dansk endnu

6/10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.